Evenement

InfraTrends 2024: Expeditie Ruimte

KAS meeting- en eventlocatie, Woerden

Infra als hefboom voor een duurzame en leefbare samenleving

14/11/2024

Ga mee op Expeditie Ruimte tijdens het jaarcongres van NGinfra! Vanuit verrassende invalshoeken maken we samen ruimte voor andere perspectieven en krijg je alle ruimte om jouw ideeën te delen, te verrijken en te verbinden.

Nederland heeft een groot ruimtevraagstuk. Infrastructuur is van oorsprong een aanjager van groei en ontwikkeling.
Maar hoe maken we in de toekomst keuzes over het verdelen van ruimte in ons land op, onder en boven de grond en over de verdeling van ruimte op de netwerken? Hoe komen we uit de ons vertrouwde denkkaders en creëren we ruimte om andere keuzes te maken? Infra als hefboom voor een duurzame en leefbare samenleving.

Programma

Het programma is van 10:00 – 16:00 uur met netwerkgelegenheid vooraf en een borrel na afloop. Naast inhoudelijke presentaties en panelgesprekken, ga je zelf op expeditie in een workshop. Je hebt de keuze uit vier onderwerpen. Geef jouw voorkeur aan ons door via het aanmeldformulier.

Aanmelden
  • Inloop met koffie/thee en koek09:30 - 10:00
  • Welkom door dagvoorzitter Dirk Koppenol10:00 - 10:10 uur
  • Elisabeth van Opstall, directeur NGinfra10:10 - 10:30

    Interview met Elisabeth over het thema van de dag: Expeditie Ruimte en presentatie van Elisabeth over het meerjarenplan van Next Generation Infrastructure. Hoe gaat NGinfra de komende jaren impact maken?

  • Sjouke Bootsma, Director supply chain management van TenneT10:30 - 11:00 uur

    Sjouke vertelt over zijn Expeditie Ruimte. Hoe zorgt hij ervoor dat Nederland van stroom voorzien blijft in tijden van schaarste?

  • Workshops - Ruimte voor oplossingen11:00 - 12:30 uur

    Workshop 1: Expeditie Ruimte op het netwerk: centrale coördinatie van netwerkgebruik om pieken af te vlakken

    Veel netwerken kampen met pieken in gebruik. Tijdens spitsuren raken de wegen en rails overbelast en in wijken de water- en stroomnetwerken.  Die pieken beïnvloeden elkaar: elektrische auto’s worden na de spits aangesloten op het stroomnetwerk om op te laden. Hoe kunnen we beter omgaan met pieken op de verschillende netwerken? Stel dat we de coördinatie centraliseren om de pieken af te vlakken. Waar zitten dan de kansen en waar de belemmeringen?

     

    Workshop 2: Expeditie Ruimte voor het netwerk: leidingtunnels als standaard inzetten bij de aanleg van netwerken

    De komende jaren is veel extra ruimte nodig om netwerken uit te breiden voor energie, automobiliteit, OV-gebruik en de transitie naar een groene economie. Die ruimte is schaars en kan beter worden gecoördineerd. In leidingtunnels kunnen verschillende netwerken samen en gelijktijdig worden aangelegd. Zo moet de Delta Rhine Corridor waterstof, CO2, ammoniak en elektriciteit vervoeren tussen Rotterdam en het Duitse achterland. Echter, leidingtunnels zijn geen gemeengoed. Stel dat leidingtunnels de standaard worden en we dit centraal coördineren? Waar zitten de kansen en waar de belemmeringen?

     

    Workshop 3: Expeditie Ruimte voor arbeid: arbeidstekort aanpakken door FTE’s te verdelen over netwerken

    Het tekort aan arbeid is topprioriteit bij infrastructuurbeheerders. De piek van de vergrijzing wordt verwacht in 2040. De natuurlijke aanwas in Nederland zal eerder dalen dan groeien. Dit vraagt om een radicale verandering in de aanpak van het arbeidstekort. Verkennend onderzoek (McKinsey, 2024) laat zien dat er verschillende kansen zijn. Denk aan instroom verbreden, productiviteit verbeteren en inefficiënties tussen partijen oplossen. Stel dat we geen ramingen meer maken op basis van geld en netwerkschakels, maar op basis van FTE’s die we verdelen over netwerken. Waar zitten de kansen en waar de belemmeringen?

     

    Workshop 4: Expeditie Ruimte voor eerlijke beprijzing: eerlijke kosten voor water, stroom en vervoer doorberekenen

    Maatschappelijke kosten die het gevolg zijn van het gebruik van netwerken worden bij de prijs van water, stroom of vervoer onvoldoende meegerekend. Denk aan de prijs voor het herstellen van milieuschade, aan maatregelen tegen droogte of wateroverlast of aan het mogelijk maken van ongewenste bedrijvigheid. Door deze kosten wel mee te nemen, wordt de schade niet verborgen. Ook is een eerlijke prijs duurzaam, want het voorkomt afwenteling op andere generaties en locaties. Stel dat we deze eerlijke kosten in beeld brengen en doorberekenen. Kunnen we dan gebruik van water, stroom en vervoer gecoördineerd beïnvloeden? Waar zitten de kansen en waar de belemmeringen?

  • Lunch en netwerken12:30 - 13:30 uur
  • Terugkoppeling workshops Expeditie Ruimte13:30 - 13:45 uur

    Welke expeditie hebben de verschillende doelgroepen doorlopen? Welke inzichten levert dit op?

  • Panelgesprek over de gezamenlijke 'license to operate'13:45 - 14:15 uur

    Twee leveranciers van infrastructuur, John Voppen van ProRail en Sybren Hahn van Schiphol, gaan in gesprek met ketenpartners over het gebruik van infrastructuur waaronder Wouter Koolmees van de NS. 


    Welke rol spelen gebruikers bij het gemeenschappelijk masterplan voor netwerken van infrastructuur? Hoe ziet het perfecte toekomstbeeld eruit en wat is daar voor nodig? W
    aarover zijn deze partijen al met elkaar in gesprek en welke dilemma’s zijn er? 

  • Samenwerking NGinfra 2025 -202814:15 - 14:45 uur

    Bestuursleden van NGinfra ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst voor de komende vier jaar NGinfra en onderstrepen het belang van cross-sectorale expedities.

  • Nouchka Fontijn, Olympisch bokster, winnaar Special Forces VIP en huidig deelnemer Expeditie Robinson, over Expeditiekracht.14:45 - 15:30 uur

    Boksen is een sport die draait om voorkomen, incasseren en keihard terugslaan. Het is een intense sport, waarbij mentaliteit nóg belangrijker is dan die ene powerpunch. Boksen heeft heel veel gelijkenissen met het leven, misschien wel in het bijzonder het bedrijfsleven.

    Nouchka vertelt over haar ervaringen als Olympisch bokster, haar deelname aan Special Forces VIP en Expeditie Robinson. Het draait om mindset, teamwork, presteren onder druk en aanpassingsvermogen. Eigenschappen die goed van pas komen bij een expeditie. Je wordt klaar gestoomd om mee te gaan op NGinfra-expeditie.

  • Borrel en netwerkgelegenheid15:30 - 17:00 uur

    Sluit deze Expeditie Ruimte samen met je mede-expeditieleden af met een hapje en drankje.

Sprekers

Dit zijn de sprekers die een bijdrage leveren aan InfraTrends 2024.

Dirk Koppenol
Dagvoorzitter
NGinfra
Elisabeth van Opstall
Directeur
NGinfra
Sjouke Bootsma
Director supply chain management
TenneT
John Voppen
CEO
ProRail
Sybren Hahn
Executive Director
Schiphol Infrastructure
Wouter Koolmees
President-directeur
NS
Nouchka Fontijn
Olympisch bokster
Keynote over Expeditiekracht

Bereikbaarheid

KAS Meeting – Eventlocatie
Duurzaamste evenementen locatie van Midden-Nederland

Als je met het openbaar vervoer komt, is het slechts 10 minuten lopen vanaf Station Woerden. Volg de bordjes richting het Antonius Ziekenhuis en loop de Zaagmolenlaan uit tot je bij KAS arriveert.

Kom je met de auto? KAS ligt vlak bij de A12. Er zijn meer dan 100 gratis parkeerplekken beschikbaar, inclusief laadpalen voor elektrische auto’s.

De Bleek 13
3447 GV Woerden
Naar website van KAS

Aanmelden

Aanmelden is gratis, maar niet vrijblijvend. We rekenen op je komst. Geef ons uiterlijk een week vooraf door als je toch verhinderd bent, anders zullen wij € 50,- doorbelasten voor de gemaakte cateringkosten.

Aanmelden event

Workshops

Je kunt één workshop bijwonen. Hieronder kun je aangeven welke workshop jouw grootste voorkeur heeft. Wij proberen iedereen zoveel mogelijk naar hun eerste voorkeur in te delen.