“Alles met water heeft mijn passie”

In de rubriek Next Generation staat NGinfra stil bij de talenten van de toekomst. De nieuwe generatie die gaat waken over en zorgen voor de infrastructuur van morgen. Met dit keer aandacht voor Martine Stam (29). Zij is adviseur waterveiligheid en klimaatadaptatie bij Sweco en vervult nog tal van andere rollen. “Je kunt gerust zeggen dat ik een bezige bij ben. Dat ben ik altijd al geweest.”

Naast haar rol als adviseur waterveiligheid bij Sweco is ze ook voorzitter van JongNLingenieurs, lid van de werkgroep duurzaamheid bij de Taskforce Deltatechnologie, eigenaar van MMSSports en vrijwilliger bij de Reddingsbrigade Nederland. “Ik ben enthousiast, gedreven, ondernemend en wil het liefst veel dingen doen waarbij ik mensen en de wereld om mij heen verder kan helpen”, vertelt Martine. “Ik ben niet echt een stilzitter. Mensen om me heen kijken daar eens van op, maar het lukt me om alles zo in te delen dat ik voor alles voldoende tijd heb.”

Water als rode draad
Het roept de vraag op hoe ze al die verschillende functies en rollen combineert. “Ik werk 34 uur voor Sweco. Van hieruit zit ik ook bij JongNLingenieurs. Ik mag hiervoor niet alle uren schrijven, waardoor ik het deels ook in eigen tijd doe. Hetzelfde geldt voor mijn functie bij de Taskforce Deltatechnologie. Met mijn eigen bedrijfje begeleid ik voornamelijk mensen met zwemuitdagingen. Zo organiseer ik IJsselmeeroversteken en zwemweekenden om mensen de natuur te laten zien. Bijvoorbeeld in Giethoorn en de Biesbosch. Water loopt als een rode draad door mijn leven. Alles met water heeft mijn passie.”

Martine is vanaf kinds af aan al een waterrat. Met haar ouders woonde ze aan de dijk in Hardinxveld en was ze veel in en op het water te vinden. “Ik ging al vroeg bij de Reddingsbrigade en dat maakt nog steeds een groot deel uit van mijn leven. Ik ben lid van de reddingsvloot, waarmee we worden ingezet bij overstromingen. Twee jaar geleden ben ik nog ingezet in Limburg, dat geteisterd werd door overstromingen. Daarnaast zeilde en windsurfte ik vroeger ook al.”

Mensen helpen
“De reden dat ik dit allemaal doe, is omdat ik het fijn vind om mensen te helpen”, vervolgt Martine. “Ik zit in veel commissies en wil iets doen voor anderen. Dat is altijd een drijfveer voor mij geweest. Ik haal hier zelf veel energie uit. Het doet me een plezier als ik andere mensen ook een plezier kan doen.”

Duurzame en waterveilige toekomst
Martine heeft voor zichzelf een duidelijk doel voor ogen. “Ik wil bijdragen aan een positieve verandering in de maatschappij door het realiseren van een duurzame en waterveilige toekomst. Met name aan het duurzame aspect besteed ik veel tijd. Zo ben ik bij Sweco kartrekker van een duurzaamheidsgroep. Daarin concretiseren we hoe we duurzaamheid in onze waterbouwprojecten gaan toepassen. We maken daarvoor een plan van aanpak en hebben een portfolio gemaakt hoe we duurzaamheid de afgelopen jaren al hebben toepast. Bovendien houden we continu bij wat we aan het doen zijn op dit gebied en welke ontwikkelingen er zijn.”

Daarnaast zit Martine voor de Taskforce Deltatechnologie in een werkgroep duurzaamheid. “Daar zijn we bezig met een nog groter geheel. In uitvragen van grote dijkversterkingen heeft duurzaamheid altijd een andere definitie. De ene keer wordt er gevraagd om een Milieu Kosten Indicator (MKI) en een andere keer wordt gevraagd om CO2-neutraal te werken. Er zit geen consistentie in en dat maakt het lastig voor marktpartijen om naar wens in te schrijven op een project. Om duurzaamheid uiteindelijk goed toe te passen, is die consistentie nodig. Met de werkgroep zijn we nu bezig een perfecte uitvraag te maken met betrekking tot duurzaamheid. Dit werken we uit voor onze opdrachtgevers, het hoogwaterbeschermingsprogramma en waterschappen, zodat zij deze kunnen gebruiken voor toekomstige projecten.  De consistentie zal bijdragen aan duurzamere projecten en helpt marktpartijen. Het wordt namelijk duidelijk wat er wordt gevraagd op het gebied van duurzaamheid.”

Tijd voor transitie
Martine ziet met lede ogen aan welke invloed klimaatverandering heeft op de wereld. “Als we door blijven gaan met hoe het nu gaat, dan komt het niet goed. De generatie van nu is aan zet om snel veranderingen aan te brengen. Iedereen kan iets doen. Ik probeer ook op allerlei manieren een bijdrage te leveren. Zo hebben wij met JongNLingenieurs onlangs een manifest opgesteld. Daarin roepen wij, de jonge ingenieurs, op tot een leefbare toekomst en dat het tijd is voor transitie. Duurzaamheid is geen wens of ‘nice to have’ maar het is een absolute noodzaak!”

Samenwerken
De juiste stappen worden gezet in het duurzaamheidsvraagstuk, vindt Martine. “Maar het echte doorvoeren moet nog gebeuren. Hoogwaterbeschermingsprojecten zijn vaak nog kosten gestuurd en er zit tijdsdruk achter. Daardoor zetten partijen niet optimaal in op duurzaamheid. Dat moet veranderen. Bovendien kunnen ze de duurzaamheidsopgave niet alleen oplossen. Daarvoor is samenwerking nodig. Samen kom je tot slimme ideeën. Ik zie dat bij mijn generatie die samenwerking echt een vanzelfsprekendheid is. Er wordt niet naar elkaar gewezen en gezegd ‘wij doen het beter’. Wat mij opvalt, ook bij JongNLingenieurs: iedereen denkt hetzelfde. Ook dat maakt samenwerking makkelijker. Het is uiteindelijk een cruciaal onderdeel om de doelen te halen.”

Dingen laten
Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel in het werkzame leven van Martine. Ook privé speelt het een grote rol. “Voor mij betekent duurzaamheid dingen laten. Dat ik niet voor elk stukje de auto pak en dat ik niet drie keer per jaar op vliegvakantie ga. Bovendien eet ik gezonder en lokaler en ben ik me bewuster van de afkomst van spullen. Ik koop mijn kleding vaak bij een tweedehandswinkel. Ik sta hier ook echt niet alleen in. Ook collega’s kopen tweedehandskleding.”

Simpele uitdagingen
Het zijn de kleine dingen, die een groot verschil maken. “Binnen onze werkgroep bij Sweco kijken we zelf ook wat duurzaamheid is en welke bijdrage je als persoon kunt leveren. Dat hebben we gedaan met simpele uitdagingen. Ruim eens je data op op je computer, want dat kost veel energie in de datacentra. Zet je beeldscherm uit als je weggaat. Wij hebben posters opgehangen die ons hier bewust van maken.”

Dat bewustzijn probeert Martine ook over te brengen in koffiegesprekken. “Bij ons heten die gesprekken Fika’s. Het is een Zweeds gebruik. Sweco komt uit Zweden. Wij hadden bij de gesprekken altijd los verpakte koeken. In plastic. En dat rijmt niet met het feit dat wij duurzaamheid zo belangrijk vinden. Daarom hebben wij nu koeken van Pieter Pot. Zij zetten ook volop in op duurzaamheid en bezorgen afvalvrije boodschappen. Alles doen ze in glazen potten, waarop statiegeld zit. Daardoor heb je geen verpakkingen meer. Tijdens onze Fika’s hebben we nu die glazen potten staan, met verschillende koekjes. Het zijn kleine dingen, maar al met al hebben die een grote impact. Dit sluit perfect aan bij mijn streven om bij te dragen aan een positieve verandering in de maatschappij. Dat we richting een duurzame toekomst gaan. Kortom, de verandering begint bij jezelf en met kleine dingen.”

Terug naar overzicht