Tijdens de zomer worden we op vakantie vaak geconfronteerd met de infrastructuur van een ander land. Zo merkte onze NGinfra collega Helen tijdens haar rondreis met de camper door Italië op dat een degelijke infrastructuur niet altijd vanzelfsprekend is: “Elke dag vraag je je af of er nog genoeg water is, of er elektriciteit is, en zo niet, of er nog gas is voor de koelkast. Verder vraag je natuurlijk af hoe je op de volgende bestemming komt en of deze route eigenlijk wel begaanbaar is met een camper.”
Tijdens deze reis moest ze tijdens fietstripjes meermaals over een 60-weg fietsen omdat het fietspad plots ophield. Ook was er soms meerdere dagen geen douche beschikbaar en was er af en toe geen contact met het thuisfront mogelijk door het gebrek aan stroom of internet. Dit deed Helen beseffen dat we eigenlijk heel trots mogen zijn op de Nederlandse infrastructuur: “Ik ben onwijs blij dat ik elke dag veilig over een fietspad naar mijn werk kan fietsen, dat elke dag de mogelijkheid heb om te douchen en er gewoon altijd water is om de wc door te spoelen.”
Weer terug in eigen land is de Nederlandse infrastructuur voor de meeste Nederlanders al snel weer vanzelfsprekend. Dat dit eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend is, besefte Helen op de terugweg van haar reis: “We reden op de dag van de overstromingen door Duitsland. Hoewel we niet recht door het getroffen gebied reden, zagen we de caravans op campings naast de snelweg voorbij drijven en zagen we colonnes brandweerwagens, ambulances en politiewagens met boten voorbij komen. Op de radio hoorde we gedurende de dag het dodental van tientallen oplopen tot boven de honderd en het aantal vermisten tot boven de duizend.”
Tijdens de overstromingen werden complete gebieden afgesloten van stroom, drinkwater en de buitenwereld. Voor Helen werd pijnlijk bevestigd hoezeer verschillende infrastructuren met elkaar vervlochten zijn: “We hoorden de berichten van familieleden die wanhopig opzoek waren naar broers, zussen, ouders en kinderen, met wie door de stroomuitval en daarmee het mobiele netwerk, geen enkele vorm van communicatie meer mogelijk was.” Helen vroeg zich al snel af hoe zoiets in ons welvarende buurland kon gebeuren. Naar mate ze Nederland naderde en ook de berichtgeving over de overstromingen in Limburg hoorde, besefte ze dat deze rampen als gevolg van klimaatverandering ook steeds vaker in Nederland zullen voorkomen met alle gevolgen van dien.
Hoewel we de infrastructuur in Nederland goed op orde hebben en de gevolgen voor Nederland deze keer redelijk beperkt bleven, kunnen we dit soort rampen niet uitsluiten. Het is daarom van groot belang dat we zorgen dat de kans hierop niet groter wordt en we tegelijkertijd inzicht krijgen hoe infrastructuren elkaar tijdens dit soort gebeurtenissen beïnvloeden. Wat gebeurt bijvoorbeeld wanneer door overstromingen de stroom uitvalt waardoor de communicatie wegvalt en mensen geen hulp kunnen inschakelen? De Nederlandse infrastructuur behoort tot de top van de wereld, maar laten we dat vooral zo houden! Daarom zet NGinfra zich in om infrastructuren onderling zaken met elkaar af te laten stemmen en adequaat in te laten spelen op de uitdagingen van de toekomst.
Op de hoogte blijven NGinfra? Neem een kijkje op onze website, volg onze LinkedIn of abonneer je op de nieuwsbrief!