Uitvoerbaarheid geplande infrawerkzaamheden in 2030 onder druk door oplopend tekort technici
Inzetbare technisch geschoolde mensen zijn topprioriteit bij infrastructuurbeheerders. NGinfra heeft in samenwerking met haar zes infrapartners een verkennend onderzoek uitgevoerd, dat analytisch door McKinsey werd ondersteund, naar het arbeidstekort in 2030. Daaruit blijkt dat de infrasector afstevent op een tekort van 100-150k FTE in 2030. Onder de huidige omstandigheden betekent dit dat een aanzienlijk deel van de geplande projecten niet uitgevoerd kan worden. Er zijn drie oplossingen geformuleerd; de inschatting is dat het verbeteren van productiviteit het meest kansrijk is.
“De uitdaging die het rapport laat zien is alarmerend. De piek van vergrijzing wordt verwacht in 2040 en de natuurlijke aanwas zal dalen”, zegt Elisabeth van Opstall, directeur van NGinfra. “Dit vraagt om een radicale verandering in de aanpak van het arbeidstekort: assetmanagement 2.0”. Het verkennende onderzoek van september 2024 laat zien dat er verschillende kansen zijn. Denk aan instroom verbreden, productiviteit verbeteren en inefficiënties tussen partijen oplossen. Dit is overigens niet nieuw, de vraag is hoe zes infranetwerkbeheerders hier een verschil kunnen maken. Elisabeth: “Wij zien onder andere kansen in het verbeteren van productiviteit op de langere termijn en cross-sectoraal. Dat betekent niet harder werken, want door het tekort zullen mensen al onder druk staan. Het gaat om slimmere inzet van mensen, automatisering en robotisering en anders inrichten van processen en mandaten. Ketensamenwerking is hier van groot belang; veel technici zijn in dienst bij de ketenpartijen.”
Tijdens het NGinfra-jaarcongres InfraTrends op donderdag 14 november zal in een workshop ingezoomd worden op het aanpakken van het arbeidstekort door één oplossing uit te werken met de deelnemers: slimmere inzet van FTE’s over netwerken. Welke kansen en belemmeringen zien de deelnemers? De opgedane inzichten worden gedeeld met de partners van NGinfra.