Slimme verkeerslichten

Niet alleen voertuigen worden slimmer, ook langs de kant van de weg wordt er geïnnoveerd. Zo zet Rijkswaterstaat 19 intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) in werking. De iVRI’s bevatten software die kan communiceren met voertuigen en navigatieapps.

De verkeersregelinstallaties langs de weg kunnen communiceren met voertuigen en navigatieapps. Hierdoor kunnen weggebruikers in hun navigatieapp of ingebouwd navigatiesysteem zien of het verkeerslicht op rood of groen staat en binnenkort hoe lang het nog duurt voordat het rood of groen wordt. Dit zorgt ervoor dat zij sneller kunnen reageren op de situatie op de kruising en voortijdig hun snelheid kunnen aanpassen.

Verbetering van de doorstroming

De navigatieapps en voertuigen geven aan de iVRI de locatie, snelheid en rijrichting door. Deze informatie gebruikt de iVRI om de doorstroming op de kruising te optimaliseren. Ook kunnen navigatieapps snelheidsadviezen geven, waardoor voertuigen minder vaak hoeven af te remmen en op te trekken. Zo wordt het verkeer duurzamer, zeker in het geval van zware vrachtwagens.

Uniek aan de iVRI’s is dat zij communiceren via de dataketen van Talking Traffic. Dit zorgt ervoor dat de iVRI eerder informatie ontvangt en daardoor eerder prioriteit kan geven aan bepaalde verkeersstromen. Zo kan er een groene golf worden gecreëerd voor bijvoorbeeld hulpdiensten, openbaar vervoer, vrachtverkeer, maar ook fietsers. Wel zo veilig en duurzaam.

Samen met partners innoveren

Rijkswaterstaat heeft 19 iVRI’s op uiteenlopende kruisingen door heel Nederland gerealiseerd. De komende 3 jaar streeft Rijkswaterstaat ernaar om nog eens 80 verkeerslichten te voorzien van intelligente software. Dit doen ze samen met leveranciers en andere wegbeheerders. De afgelopen 3 jaar is er hard gewerkt aan innovatieve oplossingen. Door kennisdeling en standaardisatie worden meer innovaties straks grootschalig uitgerold. Dit maakt het verkeer veiliger, sneller en duurzamer. Zo gaan we samen slim op weg.

 

Zie hier de vlog van Rijkswaterstaat over smart-mobility

(Bron: Rijkswaterstaat)

Terug naar overzicht