Met het gigantische en groeiende tekort aan (technisch) personeel en de toenemende vervangingsopgave, staat de infrastructuursector onder druk om haar functionaliteit aan de maatschappij te blijven bieden. De vraag die deze middag centraal stond was: Hoe groot is het verwachte tekort? Wat kunnen infrastructuurbeheerders gezamenlijk doen aan dit tekort met het gegeven dat het verder zal toenemen?
Drie sprekers plenair
NGinfra strateeg Dirk Koppenol begon de sessie met een toelichting waarom arbeidsschaarste goed past binnen de NGinfra Roadmaps. Door arbeidsschaarste te lijf te gaan, kunnen infrabeheerders 1. hun assets aansturen alsof het één samenhangend en veerkrachtig netwerk is en 2. hun infrastructuur zo ontwikkelen dat het een eerlijk en rechtvaardig gebruik van infrastructuur(voorzieningen) stimuleert.
Robin Neef, Programmacoördinator kennisontwikkeling bij NGinfra, lichtte vervolgens het verkennende onderzoek Arbeidsschaarste 2030 toe dat NGinfra in samenwerking met haar zes infrapartners heeft uitgevoerd. De hoofdboodschap van het rapport is dat de voorziene arbeidsschaarste in de infrasector van 100-150.000 fte op twee manieren kan worden geadresseerd: door instroom en productiviteit te vergroten.
Ingeborg van der Vorm, strategisch adviseur Groeituin Social Return bij Rijkswaterstaat, eindigde het plenaire gedeelte met de stelling: ‘Er zijn geen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar wel een afstand van de arbeidsmarkt tot mensen’. Zij inspireerde deelnemers met interactieve werkvormen om anders te kijken en patronen te doorbreken, zodat we met elkaar een nieuwe set afspraken maken die recht doet aan ongekend talent. Bijvoorbeeld het persoonlijk profiel i.p.v de CV.
Deelsessies
In de workshops van deze Roadmapwerksessie gingen de aanwezigen na hoe zij arbeidsschaarste te lijf kunnen gaan. Juist cross-sectoraal liggen er kansen om mensen hun plek te bieden binnen meerdere infranetwerken. De drie deelsessies waren:
1. Kansrijke toekomstscenario’s o.l.v. Ruth Sloot
Welke cross-sectorale trends hebben de meeste invloed op de arbeidsmarkt en wat zijn samenwerkingskansen?
2. Aanbesteden 2.0 o.l.v. Dirk Koppenol
Welke kansen bieden nieuwe manieren van aanbesteden in een krappe arbeidsmarkt?
3. Cross-sectoraal arbeidsmarktsysteem o.l.v. Loes Nijskens
Wat als we groepen van experts zouden uitwisselen tussen infrabeheerders?
Hardste applaus telt
In de plenaire terugkoppeling werden de top-3 best practices en top-3 onderzoeksvragen per deelsessie gepresenteerd door afgevaardigde deelnemers. Vervolgens kon iedereen met zacht of hard applaus kenbaar maken welke van de ideeën het meest aanspraken. De meest populaire onderzoeksvragen worden verder uitgewerkt en daar worden vervolgacties aan gehangen.
De volgende drie onderwerpen krijgen een vervolg:
- Een aantal deelnemers van de deelsessie Kansrijke Toekomstscenario’s heeft zich bij Ruth Sloot gemeld om een onderzoeksvraag te ontwikkelen. Zij worden door Ruth verder geïnformeerd. Heb je interesse om hier ook over mee te denken? Mail naar ruth.sloot@nginfra.nl.
- Het bestuur van NGinfra gaat aan de slag met Aanbesteden 2.0. Zij zullen dit onderwerp verdiepen en nagaan in hoeverre er onderling planningafstemming kan plaatsvinden.
- Een pool van arbeidskrachten wordt nader verdiept door Loes Nijskens.
Alle deelnemers aan de sessie mochten tot slot noemen hoe zij deze sessie ervaren hebben. Genoemd werden: ‘inspirerend’, ‘inzicht’, ‘nog te veel hoog over’ en ‘interessant’. Een mooie basis om de volgende Roadmapwerksessies op in te richten.