Terugblik themamiddag SIVOON over Ontplofbare Oorlogsresten
Infrabeheerders zijn zich bewust van risico’s in de bodem, nu en in de toekomst. Dat geldt in het bijzonder als het gaat om veiligheid bij de opsporing van ontplofbare oorlogsresten (OO). Samenwerking Infrabeheerders voor het Veilig Omgaan met de Ondergrond in Nederland (SIVOON) is een samenwerkingsverband van Infrabeheerders om een eenduidig en proportioneel beleid tot stand te brengen op het gebied van OO. Op donderdagmiddag 12 september vond een themamiddag plaats over het omgaan met de risicoregelreflex.
Het beleid rond OO is in de afgelopen jaren aangescherpt vanuit veiligheidsoverwegingen. In de praktijk is duidelijk geworden dat de genomen maatregelen vergaande consequenties hebben. Niet altijd is duidelijk of deze maatregelen ook hebben bijgedragen aan meer veiligheid. Prof. Dr. Ira Helsloot lichtte toe hoe de risicoregelreflex tot stand is gekomen. Het is de neiging van (overheids)organisaties om na het bekend worden van een risico of incident maatregelen te treffen om dit specifieke risico te verkleinen zonder het risico eerst in perspectief te plaatsen. Ira demonstreerde de werking ervan met ‘de cirkel van de kat Igor in de boom’. Zijn betoog was dat we ‘stoere adviseurs’ nodig hebben om integraal naar risico’s te kijken en op basis van feiten te beslissen, ondanks de (angst voor) druk uit de politiek of media.
Wino Snip gaf daarna een workshop over proportioneel veiligheidsbeleid op de Noordzee. Wetenschappelijke inzichten tonen aan dat de mitigerende maatregelen bij werkzaamheden op de Noordzee disproportioneel en onredelijk zijn: de veiligheidskosten zijn significant hoger dan de veiligheidsbaten. Het additionele risico door de mitigerende maatregelen is groter dan het risico dat gemitigeerd wordt. Samen met de deelnemers uit de workshop is gesproken over aanjagende krachten en dempende krachten die spelen bij het ontwikkelen van een proportioneel veiligheidsbeleid voor de omgang met Ongesprongen Oorlogsmunitie.
De tweede workshop ging over het gebruik van statistiek in een integrale risicoanalyse. Statistieken zoals ongevallenstatistieken en het aantal gevonden OO per jaar dragen bij aan het in perspectief kunnen plaatsen van het risico. Gecombineerd met kwalitatieve elementen, zoals de aard van de werkzaamheden, moet er ook op het niveau van projecten een brede risicoanalyse worden gemaakt. Samen met de deelnemers uit de workshop is besproken wat de nut en noodzaak van statistiek is in een risicoanalyse en op welke manier dit ingezet kan worden.
De leden van SIVOON vonden het een erg inspirerende kennissessie en danken Ira Helsloot en de deelnemers voor hun aanwezigheid.