Webinar Alfons van Marrewijk: ‘data delen is niet vrijblijvend’

Als we data delen, komt innovatie vanzelf op gang. Die gedachte is wat professor Alfons van Marrewijk de ‘mythe van data delen’ noemt. Want zo eenvoudig werkt dat niet in de praktijk, blijkt uit de eerste resultaten van het Data Streams-onderzoek van NGinfra en NWO. Doel van dit vierjarige onderzoeksproject is om te zien hoe bestaande datastromen vanuit de infrastructuren benut kunnen worden om infrastructuurprojecten beter in te richten. Het project gaat inmiddels zijn derde jaar in en het eerste, verkennende onderzoek is afgerond.

Samen met post-doc Leonore van den Ende kroop Van Marrewijk in de huid van de infrabeheerders. Waarom delen infrabeheerders data of waarom juist niet? Wat hebben zij nodig om data te delen en hoe werkt het in de praktijk? Van den Ende en Van Marrewijk benaderen de vraagstukken vanuit de antropologische invalshoek. Dat levert verhelderende inzichten op. Niet alleen in het fenomeen data delen, maar vooral ook in onszelf.

Tijdens de online NGinfra themabijeenkomst nam Alfons van Marrewijk ons mee in het onderzoek, de bevindingen en de conclusies.

Kijk het webinar hier in zijn geheel terug.

 

Terug naar overzicht